Novinky
Novinky
4.2.2011 11:24
Do sekce canisterapie je vložen nový velice kvalitní odborný článek o oboru jako takovém. Nezapomeňte, že podle autorského zákona je pouze na čtení:-)
26.8.2010 15:52
A na druhou stranu hlásíme, že jsou do výcviku zařazeni noví psi, takže kdo uvažujete o novém členu rodiny, neváhejte nás kontaktovat nejlépe e-mailem též!
11.4.2010 15:34
Konečně vloženo se zpožděním další video. Pokud Vás zajímá, jak vypadá kompletní program hiporehabilitace v podání U rozcestí, naleznete ho v článku Hledání ztracených vánoc!
1.10.2009 14:30
U rozcestí se přestěhovalo! Nová adresa: 54442 Choustníkovo Hradiště 114.
24.11.2008 20:54
Blíží se předání docvičené feny FCR Ayashee, dne 4.12.08 v Polici nad Metují. Srdečně Vás na něj zveme!
Náhodný obrázek
Nové články
22.04.10 21:50
Zlatá...
Přihláška: Tímto se závazně přihlašuji/jeme na víkendový pobyt pro rodiny s dětmi...
18.03.10 13:12
Hana Grundmannová
Univerzita Hradec Králové - pedagogická fakulta učitelství pro 1.stupeň ZŠ + státní zkouška ze...
19.12.08 12:46
Putování se skřítkem...
Muzikoreportáž z MC MaMiNa: ... pozor, už je slabounce slyšet z dálky - zní trochu jako...
25.10.08 00:01
Co se vlastně skrývá...
Psi jsou předáváni klientům darem. Jsou plně hrazeni Vašimi sponzorskými příspěvky. Než je pes...
24.10.08 21:08
Ayashee Sunny Grimm
Ayashee Sunny Grimm byla slavnostně předána ve čtvrtek 4.12. od 14.30hod v Kolárově divadle v...
» U rozcestí » Ostatní » Jak jsem byla na sýrařském kurzu

Jak jsem byla na sýrařském kurzu

Jak jsem na stránkách www.malakozifarma.cz slečny Hanky Maturové a jejího přítele Jiřího objevila informace o sýrařském kurzu pro začátečníky, neváhala jsem ani vteřinku a přihlásila jsem se. Jak to dopadlo, se můžete dočíst zde:-)

Kurz se měl konat v prostorách ozdravovny Radostín poblíž zámku Sychrov v Libereckém kraji. Vyrážela jsem trochu s obavami, protože jsem podprůměrný řidič s nulovými orientačními schopnostmi, což se bohužel potvrdilo:-)

Nalézt ozdravovnu bylo skoro nad moje síly, nebýt informace, které mi poskytl již v hluboké večerní tmě kolemjdoucí domorodec, který sledoval se zájmem moje hodinové bloudění po vesnici s 200 obyvateli. "Tady ale žádná ozdravovna není, bydlím tady už 30 let...", tak zněla jeho slova, která mě utvrdila v tom, že jsem určitě zase jela na špatný konec republiky do jiného Radostína...Poslední pokus byl zkusit ozdravovnu ve vedlejší vesnici, ke které mě navedl, a pak s nepořízenou domů. Byl to však pouze geografický chyták, protože do odzravovny Radostín se dalo opravdu dostat přes vedlejší vesnici a pak polní cestou zpět směrem k Radostínu až k branám cíle mé cesty.

První den jsem tedy slavila navigační vítězství. Po ubytování následovala večeře, popovídání s organizátorkami akce a přesun do malého sálku, kde jsem si dala z místní lednice jahodový termix a kávu s mlékem (na oslavu mého dnešního svátku:-) a zaposlouchala jsem se do první zajímavé přednášky o pracování masa a mléka. Na konci večera jsme se ještě dívali na zahraniční film o výrobě sýrů a kolem půlnoci jsem usínala v čistě povlečené ozdravovnické posteli...

Další den jsme pomáhali při výrobě měkkého a polotvrdého sýra a ochutnávali a sahali na jednotlivé meziprodukty. Hanka nám vyprávěla a vyprávěla, věnovala se všemu, co nás zajímalo a žádný dotaz nebyl nevhodný či hloupý. A že jich nebylo málo. Účastníci kurzu se svěřovali se svými zážitky z vlastní domácí výroby, radili se, proč něco doma nefunguje, hledali společné příčiny a mezi tím se okapával měkký sýr ve formičkách a polotvrdý se lisoval:-)

Po vydatném obědě následovalo překvapení, které ztělesňoval politický zástupce libereckého kraje v doprovodu regionální televize. Dva stateční z kurzu odpovídali na dotazy paní moderátorky a nakonec nám vzácná návštěva předala osvědčení o absolvování sýrařského kurzu. Zapomněla jsem zmínit skutečnost, že nás Hanka hned ráno oblékla do bílých plášťů a čepiček. Jelikož mám krapet více vlasů, dalo mi dost práce je do sýrařské čepičky nacpat a vypadala jsem tedy velice krásně, když mi všude kolem hlavy vylézaly, čepice si neochvějně stála za svým, že jí nejvíce vyhovuje pozice alá Jan Žižka z Trocnova a usazovala se mi na hlavě v úhlu 45 stupňů přes obličej a levé oko:-) No, až budou fotky, pobavím se s Vámi:-))

V sobotu večer jsme se zase podívali společně na vybrané filmy se sýrařskou tématikou, vyslechli jsme si zajímavé povídání, které zasahovalo do všech oblastí, které zúčastněné zajímalo a Hanka vše doplňovala fotografiemi či videem.

V neděli jsme dodělali oba druhy sýrů. Následovala výroba jogurtu, kefíru a másla, které se po stlučení namačkalo a vykleplo z krásné, vyřezávané formy. Všechny výbrobky jsme pak společnými silami naporcovali, rozlili do lahví či profesionálně zabalili na Hančině vakuové baličce a zabalili do zavazadel na cestu domů.

I když jsem již déle majitelem publikace Domácí zpracování mléka, nedá se to se zkušeností "na vlastní oči" vůbec srovnat a po absolvování kurzu si na všechny výrobky troufnu i doma.

Co dodat na závěr? Kurz vřele doporučuji, byl atmosférou i zážitky výborný, stejně jako domů přivezené výrobky, jež se díky mému manželovi "Jen trochu ochutnám, copak jsi tam vyrobila..." nedožily dalšího rána:-))

O tom kdo je Hanka Maturová se dozvíte zde, ani nemusíte číst, stačí se dívat

Spustit film
Publikováno: 15.2.08 14:09 | Autor: Milada Macháčková | Kategorie: Ostatní